Ripped denim jeans


Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld, een spijkerbroek met gaten er in. Sterker nog, het is een graag gezien en veel voorkomend element in de fashion scene. Het fenomeen ripped jeans gaat zo ver dat men tegenwoordig liever een jeans met gaten draagt dan een broek die volledig in tact is. Het begon allemaal tot een jaar of 15 geleden. De mode wereld had ons zover, dat wij in de rij stonden voor een ripped jeans. Alle designers, inclusief de grote merken, deden er aan mee. Het ontwerpen van een spijkerbroek die eerder een oud (soms misschien wel vies) en gescheurd uiterlijk heeft. Vanaf ongeveer het jaar 2000 tot 2005 was een ripped jeans helemaal hot. Op een gegeven moment (2005 t/m 2010) is het verschijnsel even uit de mode geraakt. Maar tot op voor kort (2010) zijn ze weer helemaal back in business!

 

Alle soorten en maten

Wat op dit moment helemaal hot is, is een zwarte jeans met twee gaten op beide knieën, Ripped knee jeans. Hoe groot het gat is, maakt niet veel uit. Dit heeft te maken met smaak. Zoals je niet zou verbazen wordt het gat, na maten je de jeans draagt, steeds een stukje groter. Een natuurlijke manier van scheur is wel vereist dus hoe langer de jeans in je bezit hebt, hoe ‘mooier’ hij eigenlijk wordt. Een verschijnsel wat sommige mensen wellicht als ‘belachelijk’ ervaren is een spijkerbroek die meer scheur is dan broek. Dit noemt men een destroyed jeans. Je kan het zo gek niet verzinnen, want tegenwoordig kan het allemaal! Een voorbeeld wat een beetje naar het fenomeen destroyed jeans neigt is Ripped blue jeans. Dit is een bijzonder vorm gegeven jeans. Achter zijn scheuren heeft de designer verschillende kleuren stof geplaatst. Een ander voorbeeld van een bijzondere jeans is Ripped jeans studs. De designer van deze jeans heeft achter de scheuren in de broekspijpen zogenoemde studs geplaatst.

 


Spijkerbroek

Uiteraard is de ’gewone’ jeans ook erg prettig. Hij volstaat zijn charme, vanaf de dag dat hij werd geïntroduceerd voor consumenten, tot op vandaag nog altijd. De spijkerbroek zal waarschijnlijk nooit meer uit het mode en straatbeeld verdwijnen.